Zastąp Cukier Ksylitolem

Ksylitol czyli cukier brzozowy – to naturalny słodzik, pozyskiwany m.in. z kory fińskiej brzozy.

Występuje również w kolbach kukurydzy, grzybach i niektórych owocach, takich jak gruszki, śliwki, truskawki oraz maliny. Choć wygląda i smakuje jak zwykły, biały cukier, to jednak posiada aż 40% mniej kalorii .

W ostatnim czasie coraz bardziej docenia się ksylitol jako substancję dobroczynną dla zdrowia zębów. W przeciwieństwie do pozostałych cukrów, ksylitol w kontakcie z bakteriami żyjącymi w jamie ustnej nie fermentuje, przez co nie tworzą się kwasy, które osłabiają szkliwo i powodują powstawanie próchnicy. Badania udowodniły, że cukier brzozowy przywraca prawidłowe pH śliny, stymuluje jej produkcję oraz hamuje rozmnażanie się bakterii.

Dlatego polecamy gumy do żucia z ksylitolem 🙂